top of page

DÜNYADA DEĞİŞEN TRENDLER VE YÜKSEKÖÄžRETİM KALİTE GÜVENCE SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER

​

Dünyada DeÄŸiÅŸen Trendler

Dünyada DeÄŸiÅŸen Trendler

Performans Yönetimi

Stratejik Yönetim

DeÄŸiÅŸim Yönetimi

Liderlik

Profesyonellik

Kalite Güvence Sistemi

Çevik Liderlik

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

İklim problemleri

21.yüzyıl Becerileri

Üçüncü KuÅŸak Üniversite

Üniversite 5.0

EÄŸitim 5.0

Büyük Sıfırlama

Yaratıcı Yıkım

Toplum 5.0

Sağlık5.0

Veri madenciliÄŸi (Big Data)

Blok zinciri, Dağıtık veri tabanı (blockchain)

Åžeylerin interneti

Kablosuz sensor ağı

Siber fiziksel sosyal dinamikler

Artırılmış gerçeklik

5. jenerasyon kablosuz iletiÅŸim

Son on yıllarda, yandaki bölmede bir kısmı yer alan, birçok yeni ve önemli kavramla tanıştık. Tüm bu baÅŸlıklar, birbirinden farklı alanlardaki geliÅŸmeler olarak düÅŸünülse de, aslında birbirini etkileyen ve deÄŸiÅŸtiren bir özellik taşımaktadır.

​

Toplumların geliÅŸmiÅŸlik düzeyleri arasındaki fark, bu kavramların özlü ve güzel sözler gibi kullanılması yerine içselleÅŸtirilerek uygulamaya geçirilmesinden kaynaklanmakta.

​

Toplum 5.0 (Süper Akıllı Toplum); dijitalleÅŸme ve yapay zekanın, toplum yaÅŸamına etkilerinin deÄŸerlendirildiÄŸi ve insanların makine ve robotlarla iliÅŸkisinin en verimli biçimde oluÅŸturulduÄŸu, büyüme ve kalkınmayı amaçlayan bir yaklaşımdır.

​

İnsan odaklı dijital dönüÅŸüm olarak da ifade edilebilecek bu kavram, insanın yaÅŸam kalitesini ve gelecekteki geliÅŸmelerin toplumlara etkisini de, geniÅŸ kapsamlı olarak dikkate alan bir geliÅŸmedir.

Resim1.jpg

TOPLUM 5.0 (Toplum 5.0 ve Dijital Dünyada Toplumsal DönüÅŸüm ve EÄŸitim 5.0, Zeynep Eren UÄŸurlu, Süleyman Demirel Üni. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)

Toplum odaklı insansız teknolojiler, aynı zamanda Endüstri 5.0 kavramının da ana temalarından biridir. Endüstri 5.0, insan merkezli ve esnek bir Avrupa endüstrisi oluÅŸturmaya yönelik bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Toplum 5.0 ise Japonya kabinesi tarafından önerilen ve ekonomik ilerlemeyle sosyal sorunların çözümü arasındaki dengeyi kurmayı amaçlayan bir yaklaşımdır.

Resim2.jpg

Endüstri 5.0 (Meral Çalış Duman, “Toplum 5.0: İnsan Odaklı Dijital DönüÅŸüm”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 82, 309-336)

​

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri de tüm bu faaliyetleri destekleyen bir baÅŸka çalışma alanıdır.

Resim3.png

Toplum 5.0 (Toplum 5.0 AraÅŸtırma Raporu, Bilgi Teknolojileri ve İletiÅŸim Kurumu, Sektörel AraÅŸtırma ve Strateji GeliÅŸtirme Dairesi)

Yukarıdaki geliÅŸmelerin ışığında, bireylerin farklı donanımlara sahip olması ve bu geliÅŸmelerin eÄŸitimi de deÄŸiÅŸtirmesi kaçınılmazdır.

Resim4.jpg

Endüstri 5.0 – Toplum 5.0 (Nurullah TekinbaÅŸ, https://miesofficial.com/blog/endustri-5-0-ve-toplum-5-0-nedir/ )

EÄŸitim 5.0’ın temel amacı, dijital ve teknolojik geliÅŸmeleri ve bu alanda üretilmiÅŸ bilgileri, insanın sosyal ve duygusal becerileriyle entegre etmektir. Bu alandaki temel yaklaşım, endüstri 4.0 içinde yer alan nesnelerin interneti, yapay zeka, makinaların öÄŸrenimi vb. teknolojileri eÄŸitim kurumlarına yerleÅŸtirmektir. EÄŸitim 5.0, aynı zamanda öÄŸrencilerde, toplum 5.0 için de gerekli olan, iÅŸbirlikçi çalışma, yaratıcılık, çatışma yönetimi, empati, çeÅŸitliliÄŸe hoÅŸgörü, öÄŸrenci katılımlı müfredat, kariyer yönlendirme, kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ eÄŸitim öÄŸrenim esnekliÄŸi vb. becerilerin geliÅŸtirilmesini de kapsamaktadır.

Resim7.png
Resim6.png

EÄŸitim 5.0 (https://twitter.com/mhtestd/status/1071079189728641024, Ministery of Higher & Tertiary Education ZW) 

EÄŸitim 5.0 problem çözme, eleÅŸtirel düÅŸünce vb. gibi 21. Yüzyıl becerilerinin öÄŸrencilere kazandırılması açısından da önem taşımaktadır.


Tüm bu geliÅŸmeler dikkate alındığında, yükseköÄŸretim kurumlarına ciddi bir görev düÅŸtüÄŸü açıkça görülmektedir. DeÄŸiÅŸen öÄŸrenci beklentileri, iÅŸ dünyasının deÄŸiÅŸen insan gücü ihtiyacı, teknolojiyi kullanabilme becerisi vb. gibi faktörler, üniversitelerin kendisini de gözden geçirmesine yönlendirmiÅŸ ve mezuniyet çıktılarının deÄŸiÅŸmesine yol açmıştır.

​

​

EÄŸitim Alanında Yapılması Gereken Çalışmalar


Uluslararası düzeyde, çağın gerektirdiÄŸi 21. yüzyıl becerilerinin bireylere kazandırılmasında, eÄŸitim anahtar bir rol oynar. Özellikle Yüksek ÖÄŸretim alanında, uluslararası iÅŸ birliÄŸi ve ortak ilkeler ve standartların geliÅŸtirilmesi, giderek artan bir önem taşımakta ve ülkeler bu çerçevede kendi eÄŸitim kurumlarında yeni düzenlemelere gerek duymaktadır. Üniversiteler, en iyi uygulamalarla, kendilerini farklılaÅŸtırabilir ve deÄŸiÅŸik alanlarda geliÅŸimlerini sürdürebilirler.
 

Resim8.jpg

Son yirmi yıldır, tüm yükseköÄŸretim kurumları, öÄŸrenme merkezli eÄŸitim modeli kullanımını yaygınlaÅŸtırmaya gayret etmektedir. Bu konudaki faaliyetler ülkemizde genel olarak, öÄŸrenci ödevleri, sunumları vb. çalışmalarla sınırlı kalmaktadır. EÄŸitim alanında ülkemizde, iyi örneklerin bulunduÄŸu da bir gerçektir. Ancak önemli olan, bu uygulamaların yaygınlaÅŸmasıdır. 


Deneyimlerimiz, bize ülkemizde, öÄŸrenme öncelikli eÄŸitim modellerine, öÄŸrencilerin çok da istekli olmadıklarını, göstermektedir. ÖÄŸrencilerin öÄŸrenme motivasyonlarının artırılması açısından yapılacak çalışmalara acil ihtiyaç bulunmaktadır. Genellikle kopyala yapıştır yaklaşımının da deÄŸiÅŸmesi gerekmektedir. Bu nedenle de öÄŸrencilerin öÄŸrenme esaslı eÄŸitimden kaçınmalarının analizi yapılmalı ve bu konudaki motivasyonun artırılması planlanmalıdır.


Åžunu da ilave etmek gerekir ki, tüm dünyada, öÄŸrenme öncelikli eÄŸitim modellerinin yanı sıra, teknolojik geliÅŸmelerin eÄŸitime entegrasyonu (black box vb), hümanistik eÄŸitim, loogbook esaslı öÄŸrenme öncelikli ders bilgi paketleri ve benzeri alanlar da, güncel konular olarak deÄŸerlendirilmektedir.     


Yeni yaklaşımlar çerçevesinde, öÄŸrenci kazanımları, ölçme deÄŸerlendirme ve öÄŸrenme aktivitelerinin entegrasyonundan oluÅŸan, bir müfredat planlama yöntemi (constructive alignment vb. modeller) kullanılarak, ders programları hazırlanmalıdır. Yapılan bu çalışmalar, yeni yaklaşımların ders bilgi paketine ve müfredata yansıtılmasına olanak saÄŸlayacaktır. Aynı zamanda, üniversite çıktılarının revizyonunu da, dikkate almak gerekmektedir.


Son yıllarda, mikro yeterliliklerin belirlenmesi üzerinde pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu konuda, Bologna çalışmalarının bir sonucu olarak, 2019'da Avrupa MOOC Konsorsiyumu, eÄŸitim denkliklerinin saÄŸlanması amacıyla, ‘Ortak Mikro Kimlik Çerçevesi Projesini’ baÅŸlatmış olup, bu konudaki çalışmaların izlenmesi de önem taşımaktadır.


Uzaktan eÄŸitim alanında da sadece eÄŸitim teknolojilerini geliÅŸtirmek yeterli olmayıp, uzaktan eÄŸitime özel standartların uygulamaya geçirilmesi önem taşımaktadır.


Yukarıdaki tüm geliÅŸmelere uygun birey yetiÅŸtirmek, gerekli eÄŸitim revizyonları yapmak ve öÄŸrencilerde, mesleki eleÅŸtirel düÅŸünce, düÅŸüne becerisi, iletiÅŸim, hobi analizi vb. deÄŸiÅŸimleri ölçmek de, kalite güvence sisteminin geliÅŸmesine ciddi katkılar yapacaktır.


Yaklaşık 20 yıl öncesinde uluslararası geliÅŸmelerde yerini almış ve eÄŸitime entegre edilen, liderlik ve profesyonellik derslerinin, tüm birimlere yaygınlaÅŸtırılması da dikkate alınması gereken konulardan biridir.
Sürdürülebilir üniversiteler, saÄŸlığı geliÅŸtiren üniversiteler, giriÅŸimci üniversiteler vb. kavramların uygulamaya geçirilmesinin yanı sıra, eÄŸitimci ihtiyacının belirlenmesi ve deÄŸerlendirmesi de önem taşımaktadır.


YaÅŸam becerileri (life skills); bireylerin günlük yaÅŸamın talep ve zorluklarıyla etkili biçimde baÅŸa çıkmasını saÄŸlayabilen, pozitif davranışa yönelik beceriler olup, 21.yüzyıl becerilerini de kapsamaktadır. ÖÄŸrencilerde, bu becerilerin geliÅŸiminin ölçümlenmesi, en iyi uygulamalar açısından bir örnek oluÅŸturacaktır.

Resim9.png

Uygulamaların, Rubrik 3 Düzeyinden 4, 5 Düzeyine GeliÅŸtirilmesi Çalışmaları 

   
BilindiÄŸi gibi YÖKAK standartlarında, Rubrik 3 düzeyi planlama ve uygulama aÅŸamasını oluÅŸturmakta, Rubrik 4, 5 ise uygulamaların iyileÅŸtirilmesini ve en iyi uygulamaları kapsamaktadır. Kalite güvence sisteminin geliÅŸmesi, bu çalışmalara baÄŸlı olup uluslararası geliÅŸmeler ışığında ortaya çıkan, yeni yaklaşımların izlenmesi ve yaygınlaÅŸtırılması önem taşımaktadır. Kalite kültürünün yaygınlaÅŸmasında ortaya çıkan yavaÅŸlık, çalışanların beklenti ve ihtiyaçlarının hızla deÄŸiÅŸmesini de engelleyecektir. ÖrneÄŸin, halen öÄŸrenci memnuniyetini deÄŸerlendirme kullanılan baÅŸlıkların deÄŸiÅŸememesi gibi.


Bu geliÅŸmelerin zaman zaman tüm personele ve öÄŸrencilere aktarılması, farklı konulardaki beklentileri deÄŸiÅŸtirecek ve tüm geribildirimlerin sonuçlarını etkileyecektir.

​

​

ÖRNEK: ÖÄŸrenci Memnuniyet Anketleri ve GeliÅŸtirilmesi


Üniversitelerimizde, öÄŸrenci memnuniyet anketleri genellikle; öÄŸrenim deneyiminin tatminkarlığı, yerleÅŸke ve yaÅŸam, akademik destek ve ilgi, öÄŸrenme imkan ve kaynakları, kiÅŸisel geliÅŸim ve kariyer desteÄŸi vb. alanları kapsamaktadır. Aslında, eÄŸitim vermeye devam eden her üniversitenin, bu koÅŸulları en az %70 oranında saÄŸlamış olması gerekir. Bu baÅŸlıklardaki iyileÅŸtirmeler sınırlı olup, konu ile ilgili yeni geliÅŸmelere yönlenmek önem taşıyacaktır.


Özellikle eÄŸitim kurumlarında, öÄŸrenci beklentilerinin karşılanması yaklaşımı yerini öÄŸrenci geliÅŸimi esaslı bir memnuniyet analizine bırakmaktadır. ÖrneÄŸin kullanmakta olduÄŸumuz anketler bir süre sonra not enflasyonu vb. sonuçları ortaya çıkarabilecektir. Ders devamı çok az olan bir öÄŸrenci ile, derse devam eden öÄŸrencilerin görüÅŸlerinin de birbirinden farklı olacağı da açıkça anlaşılmaktadır. Aslında bu konu, öÄŸrenci sorumlulukları ve öÄŸretim üyesi eÄŸitim memnuniyeti ile beraber yorumlanmalıdır. Bu nedenle de, giderek anketlerde genel olarak olarak kullanılan, yukarıdaki baÅŸlıklar çerçevesi, yükseköÄŸretim kurumlarının performansını deÄŸerlendirmede yetersiz kalacaktır.


Çalışmalarımızda, yeni normal kavramını dikkate alarak yeni anketlerin hazırlanması (Student Satisfaction Index vb.) ve günümüz koÅŸullarına uygun ihtiyaçların belirlenmesi gerekmektedir.


Yeni ihtiyaçlardan, bir tanesi de, öÄŸrenci geliÅŸiminin öÄŸrenci yaÅŸam döngüsü ile (student life cycles) deÄŸerlendirilmesi ve ölçümlenmesi ile izlemek ve yeni ihtiyaçları belirlemektir. 


Bir baÅŸka önemli nokta da geribildirimlerde çoÄŸunlukla, Likert soru tipinin kullanılmasıdır. Oysa, Likert’in her maddesi (Kesinlikle katılmıyorum…….) bir durum belirtir. Bu anket yöntemi ile, memnuniyetsizliÄŸin nedenleriyle ilgili olarak, çok açıklayıcı bilgilere ulaşılamamaktadır. Önemli olan, memnuniyetsizlik alanları ile ek bir analiz yapılarak açıklanması ve buna uygun çalışmaların yapılmasıdır. Günümüzde halen, yukarıdaki baÅŸlıklardaki memnuniyetin artması bir baÅŸarı olarak kabul edilmekte ve aynı tip uygulamaya devam edilmektedir.

​

​

DijitalleÅŸme


DijitalleÅŸme, sadece rutin iÅŸlerin dijital alanda yürütülmesi anlamını taşımamakta olup, konunun eÄŸitim, araÅŸtırma vb. alanlara entegre edilerek kullanılması ve dijital olgunluÄŸa (digital maturity of university) ve dijital inovasyon anlayışına geçilmesi.

​

​

YükseköÄŸretim İdari Birimlerindeki GeliÅŸmeler ve Kalite Kültürünün YaygınlaÅŸtırılması


Yukarıda sözü edilen geliÅŸmeler, kurumların yönetim modellerini de etkilemiÅŸtir. Yönetici ve yönetilenlerin bulunduÄŸu, kaynakların planlanması, koordinasyonu, kontrolu ile amaçlara ulaşılmasını kapsayan yönetim kavramı yerini yönetiÅŸime bırakmıştır. YönetiÅŸim ise, çalışanların karşılıklı etkileÅŸiminin dikkate alındığı bir birlikte yönetmek esasına dayanmakta olup tüm bireyler ve gruplar katkıda bulunma ve seslerini ve görüÅŸlerini duyurma ÅŸansına sahiptirler. YönetiÅŸim aynı zamanda, adillik, ÅŸeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, etkililik tutarlılık özelliklerini de taşımalı ve kurumun bu konuda tanımlı aktiviteleri bulunmalıdır. Tüm bireyler ve gruplar katkıda bulunma ve seslerini ve görüÅŸlerini duyurma ÅŸansına sahip olurlar.


Kurumlarda, sadece yönetiÅŸim modeline geçmek de yeterli olmayıp, bu modelin aynı zamanda, deÄŸiÅŸim yönetimi esasını da dikkate alması gerekmektedir. Zira, geçmiÅŸte kullandığımız yönetim modelleri ile deÄŸiÅŸen dünyaya uyum saÄŸlamamız mümkün görünmemektedir.


Kurumlarda, yürütülen iÅŸlerin etkinliÄŸinin ölçümlenmesi de önemli bir nokta olup yönetiÅŸim modeline, stratejik yönetim, performans yönetimi, kalite güvence sistemi de entegre edilmeli ve tüm bu çalışmalar çevik liderlikle birlikte yürütülmelidir. 


Ancak, tüm bu kavramların birbirini etkilediÄŸi göz ardı edilmemeli ve üniversite için entegre edilerek kullanılmalıdır. Sadece performans yönetimi veya stratejik yönetim dikkate alınarak yapılan planlamalar, kurumun hedeflerine ulaÅŸmasında hızlı bir yol alınmasına engel olabilir.


Bu konuda EUA (European University Association) tarafından yürütülen, NEWLEAD (Innovative Leadership and Change Management in Higher Education) projesi örnek olarak verilebilir. Bu proje, üniversite liderlerinin deÄŸiÅŸimi yönlendirme ve kurumsal dönüÅŸüm alanında yeni öncelikleri ele alma kapasitelerini geliÅŸtirmeyi amaçlamaktadır. Proje 2023 Eylül ayında tamamlanacaktır.


Aynı zamanda idari birimlerin de, kendi alanlarındaki deÄŸiÅŸime uyum saÄŸlamaları gerekmektedir. ÖrneÄŸin, 2023 insan kaynakları yeni trendleri içinde: yetenek bulunurluÄŸu, iç iletiÅŸim ve iÅŸveren markası, yeni ücret modelleri, etkileyici ÅŸirket kültürü yaratma vb. baÅŸlıklar yer almaktadır.


YükseköÄŸretimde, özellikle de idari birimlerde, kalite kültürünün yaygınlaÅŸtırılması ve üniversitelere özel, idari birimlerdeki uluslararası geliÅŸmelerin (Stratejik İK yönetimi) uygulamaya geçirilmesi, idari birimlerdeki personelin, mezuniyet sonrası eÄŸitimlerle desteklenmesi,


ÖÄŸrencilerin kariyer geliÅŸimlerini ve mezuniyet sonrası izlenmelerini de kapsayan, öÄŸrenci yaÅŸam döngüsünün oluÅŸturulması ve mezun öÄŸrenci portfolyosunun uygulamaya alınması da öÄŸrenci iÅŸlerinin iyileÅŸtirilmesinde rol oynayacaktır.

​

​

 


                                                                                                                                                      Prof. Dr. İnci OKTAY


                                                                                                                                                               Kasım 2023
 

bottom of page